Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen “Eğitimde Teknoloji, AR-GE ve Kalite Zirvesi”nde TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilen milli işletim sistemi dağıtımımız Pardus ETAP 23 katılımcılarla buluştu.
05-07 Eylül 2024 tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde gerçekleşen zirvede Pardus standı fuar alanında yerini aldı. Eğitimin geleceğine yön veren öğretmenlerimiz ve eğitim teknolojileri alanında hizmet veren sektör paydaşları ile fuarda bir araya geldik.
Pardus ETAP 23 katılımcıların beğenisini kazandı
Zirve boyunca standımızı ziyaret eden katılımcılar, test süreci devam eden Pardus ETAP 23 Beta sürümünü deneyimleme fırsatı buldu. Öğretmenlerimizin yeni arayüz ve Pardus ETAP 23 uygulamalarını beğenmeleri, geliştirme ekibimiz için büyük bir motivasyon kaynağı oldu. Aldığımız geri bildirimler, Pardus ETAP’ı daha da iyileştirmek adına büyük önem taşıyor.
Katılımcılar, Pardus ETAP 23’ün tamamen yenilenmiş arayüzü ve gelişmiş özelliklerini deneyimlerken, özellikle sınıf içi kullanım kolaylığını artıracak yenilikler ön plana çıktı. Bunlar arasında öğretmenlerin en çok kullandığı araçlardan biri olan Pardus Kalem, zengin çizim seçenekleri, farklı defter yaprağı alternatifleri ve çalışma alanı kaydetme özellikleri ile dikkatleri üzerine topladı. Ayrıca yenilenen masaüstü ortamı, ETA Sınırlı Erişim Uygulaması ile öğrencilerin teneffüs sırasında etkileşimli tahtalarda hangi yetkilerle işlem yapabileceği ayarlanabiliyor. Yenilenmiş klavye ve diğer birçok yeni özellik ile öğretmenler, sınıflarındaki etkileşimli tahtaları daha etkin bir şekilde kullanabilecekler. 2025 yılı sonunda yaklaşık MEB bünyesindeki 650.000 adet etkileşimli tahtanın tamamında Pardus ETAP 23 versiyonu kullanılacak.
ETAK 2024 Zirvesi’nde Dijital Dönüşüm ve Eğitim Teknolojileri Konuşuldu
Zirvede TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü M. Mirat Satoğlu, “Dijital Dönüşümün Türkiye’deki Eğitim Teknoloji Yatırımlarına Etkisi” panelinde sektörün önemli isimleriyle birlikte değerlendirmelerde bulundu. Moderatörlüğünü Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Gelen Müdür Yardımcısı Ahmet Şamil Demircan’ın üstlendiği panelde, TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü M. Mirat Satoğlu, Huawei Kurumsal İş Çözümleri CIO’su Fatih Akgül ve SEBİT Genel Müdür Yardımcısı Harun Çiftçi ile birlikte dijitalleşmenin eğitim teknolojilerine getirdiği yenilikler ve fırsatlar tartışıldı.
Eğitimde dijital geleceğin kapılarını aralayan bu oturumda Türkiye’nin teknoloji yatırımlarındaki rolü ve geleceği masaya yatırıldı.
TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü M. Mirat Satoğlu panelde ülkemizdeki dijital dönüşüm çalışmalarının en eskileri arasında sayılabilecek ve en iddialı projelerden birinin de “Eğitimde FATİH Projesi” olduğunu vurguladı. TÜBİTAK olarak MEB ile EBA Eğitim portalından okul internet erişimlerine, çeşitli mobil uygulamalardan loglama sistemlerine ve dokunmatik işletim sistemi Pardus ETAP’a kadar geniş bir yelpazede birlikte çalışmalar yaptıklarını, sonuçta da ciddi anlamda faydalı yazılım ürünleri ve sistemler ortaya çıkardıklarını dile getirdi.
Birçok kamu ve özel kurumun (MEB, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, AFAD, Milli Savunma Bakanlığı, Ziraat Katılım Bankası) dijital dönüşüm çalışmalarında Pardus’u merkeze alarak ilerlediklerini belirten Satoğlu, MEB’in kamu kurumları arasında açık ara en çok Pardus kullanan kurum olduğunu söyledi. Okullardaki etkileşimli tahtalarda ve bilgisayar sınıflarında Pardus kullanıldığını ifade eden M. Mirat Satoğlu 2025 yılı sonunda yaklaşık 650 bin etkileşimli tahtada Pardus ETAP 23 versiyonunu kullanmayı hedeflediklerini belirtti. Bugün Pardus kurulmuş olan etkileşimli tahta sayısının 222 bin civarında olduğunu söyleyen Satoğlu, 650 bin gibi büyük ölçekteki bir bilgisayarın yönetilmesine yönelik olarak da Pardus’un bir ürünü olan LiderAhenk uygulamasının MEB’in ihtiyaçları doğrultusunda yeni bir versiyon olarak tasarlandığını ifade etti. M. Mirat Satoğlu ülkemizde açık kaynak kodlu yazılımların yaygınlaşması için Cumhurbaşkanlığınca başlatılan çalışmalara TÜBİTAK ULAKBİM olarak da destek verdiklerini söyledi.
Panelde MEB YEĞİTEK Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Şamil Demircan, MEB olarak hedeflerinin büyük olduğunu, tüm etkileşimli tahtalarda ve yeni kurulacak 3500 yenilikçi sınıfta yaklaşık 68 bin bilgisayarda Pardus işletim sisteminin olacağını belirtti.
İlginizi Çekebilir
Pardus 21 ve 23 için Yeni Güncellemeler Yayımlandı
Duyurular
4 Eyl '24Mustafa Akgül Özgür Yazılım 2024 Yaz Kampı Katılımcı Başvuruları Başladı!
Haberler
26 Tem '24Pardus 23.2 Sürümü Yayımlandı
Duyurular
16 Tem '24Pardus Projesi, Gelecek İçin Teknoloji Temalı 6. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’nda İlgi Odağı Oldu!
Haberler
28 Şub '24