Pardus Tarihçe
Pardus projesine yönelik ilk çalışmalar 2003 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) bünyesinde başlamıştır. Öncelikle gereksinimler, dünyadaki benzer uygulamalar, ülkenin bilgi teknolojisi alanındaki insan kaynağı, yerel yazılım sanayinin yetenekleri ve rekabet unsurları incelenmiştir. Elde edilen bulgular ışığında, 2003 yılı yazında, somut planlamalara başlanmıştır. Mevcut işletim sistemleri, başta Linux olmak üzere incelenmiş, açık kaynak yazılım metodolojisi ve özgür yazılım felsefesi incelenmiş. Bu incelemeler sonucunda, 2003 yılı güzünde, Linux temelli, açık kaynak kodlu, olabildiğince GPL lisanslama yöntemini kullanan bir işletim sistemi dağıtımı oluşturulmasına karar verilmiştir.
Pardus projesinin hayata geçmesi ise 2004 yılı başında TÜBİTAK BİLGEM Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) bünyesine oluşturulan ekip ile başlamıştır. Hedef; Pardus’un “bilişim okur-yazarlığına sahip bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını hedefleyen” bir işletim sistemi olması olarak belirlenmiştir. 1 Şubat 2005 tarihinde ilk ürün olan Pardus Çalışan CD 1.0 yayımlanmıştır. Sonrasında geliştirmeler daha çok özgün yenilik projelerine yoğunlaştırılmış ve nihayet 27 Aralık 2005’te Pardus’un ilk kararlı sürümü olan Pardus 1.0 ortaya çıkmıştır. Bu tarih PARDUS’un doğum günü olarak kutlanmaktadır.
2012 yılı itibariyle Pardus projesinin hedefi öncelikle KAMU’da açık kaynak/özgür yazılımların yaygınlaştırılmasının sağlanması olacak şekilde güncellenmiş ve 2004-2011 yılları arasında UEKAE bünyesinde yürütülen projenin yönetimi Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM)’e devredilmiştir. Yapılan analiz çalışmaları projenin çok daha etkin olarak sürdürülebilmesi için manifestosunun ilk maddesinde
şeklinde belirtmesi ve donanım ve yazılım uyumlulukları konusunda sağladığı avantajlar nedeniyle 2013 yılı itibariyle PARDUS işletim sisteminin Debian GNU/Linux [1] temelli açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olarak sürdürülmesine karar verilmiştir.
Debian tabanlı geliştirilen ilk sürüm Pardus 2013 KDE ve Pardus 2013 GNOME sürümleridir. O günden bu yana düzenli aralıklar ile öncelikli olarak KAMU kurum ve kuruluşlarının ve bireysel kullanıcıların ihtiyaç ve beklentileri göz önünde bulundurularak geliştirme faaliyetleri sürdürülmekte ve Sürüm Yönetimi Takvimi‘ne uygun olarak yeni sürümler yayımlanmaktadır.
İşletim sisteminin yanı sıra PARDUS çatısı altında KAMU’nun ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen alt projelerde yer almaktadır. Projeler menüsü altından ilgili projeler ile ilgili detaylı bilgiye erişilebilir.