PARDUS

Hakkımızda

Paylaş

PARDUS, Debian GNU/Linux temelli Özgür ve Açık Kaynak kodlu bir işletim sistemidir.

İnternet üzerinden ücretsiz olarak indirilebilmekte ve kurulabilmektedir. Kişisel veya kurumsal kullanımlar için Pardus’un rekabet edebilir ve sürdürülebilir bir işletim sistemi haline getirilmesi için TÜBİTAK BİLGEM Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (YTE) bünyesinde geliştirme ve idame çalışmaları devam ettirilmektedir.

Pardus’un, kamu kurum ve kuruluşları ile KOBİ’lerde kolay yaygınlaştırılabilmesi için kurumsal ihtiyaçları karşılayan Açık Kaynak kodlu alt projeleri bulunmaktadır. Lider Ahenk Merkezi Yönetim Sistemi, Engerek Kimlik Yönetim Sistemi, Ahtapot Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi, Etkileşimli Tahta Arayüz Projesi (ETAP) bunların başlıcalarıdır.

Pardus ekibi ülkemizde yaygınlaştırılması, destekleyici bir ekosistemin gelişmesi için çalışmalar yapmaktadır. Özgür Yazılımlar konusunda konferans, çalıştaylar ve eğitimler düzenlemekte; Mustafa Akgül Özgür Yazılım Yaz KampıAkademik bilişim Konferansı, Pardus ve Açık Kaynak Günleri (Samsun) gibi organizasyonlara destek vermekte; Teknofest, Özgür Yazılım ve Linux Günleri gibi organizasyonlara katılım sağlamaktadır. Ayrıca kamuoyunu bilgilendirmek için Açık Belge Biçimi (ODF) portalı, Özgür Yazılım faaliyetlerini özendirmek için Açık Kaynak Kod Platformu gibi projeleri başlatmıştır.

Pardus’u tercih edin çünkü Pardus:

  • Özgürdür ve ücretsizdir
  • Hızlıdır
  • Güvenlidir
  • Kolay kullanılır
  • Kurulmadan dahi çalışmaya başlayabilir, hızlı ve kolay kurulur
  • Bir çok paket program içerir, ücretsiz bir çok programa kolay erişim sağlar
  • Özelleştirilebilir
  • Şeffaftır
  • Türkçe dışında pek çok dile desteği vardır.

Pardus’u aşağıdaki adımları uygulayarak hemen deneyin!

  1. Pardus özgür ve ücretsiz bir işletim sistemi dağıtımıdır. ISO dosyasını https://www.pardus.org.tr/surumler/ adresinden bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
  2. ISO dosyasını indirdikten sonra, kurulum medyanızı (DVD, USB bellek vb.)  https://www.pardus.org.tr/pardus-usb-olusturma/  adresinde belirtilen adımlara göre oluşturabilirsiniz.
  3. Kurulum medyanızı elde ettikten sonra bu medyadan Pardusu sisteminizde hiç bir değişiklik yapmadan canlı olarak kullanıp deneyebilir, daha sonra isterseniz kurabilirsiniz.
  4. Pardus kurulum medyanızı açılmayan bir bilgisayarı açıp içindeki dosyalara erişmek veya kurtarmak için de kullanabilirsiniz.
  5. Pardus’u nasıl kuracağınız “Kurulum Kılavuzu”  belgesinde anlatılmaktadır.
  6. Pardus hakkında sorularınıza yanıt arıyorsanız “Pardus Yardım Masası Bilgi Bankası“nı ziyaret edebilirsiniz.

Pardus Tarihçe

Pardus tarihçe hakkında bilgi almak için: Pardus Tarihçe
Debian hakkında daha fazla bilgi almak için: https://www.debian.org/