Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 29 Temmuz 2023 tarihinde yayımlanan genelgeyle, kamuda açık kaynak kodlu yazılım (AKKY) kullanımına yönelik önemli bir adım daha atıldı. Bu hamleyle, bilişim harcamalarından tasarruf edilmesi, üretici bağımlılığının azaltılması ve siber güvenliğin güçlendirilmesi hedefleniyor.
Genelge kapsamında, ilgili kurumlar öncelikli olarak Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin resmi internet adresinde (www.cbddo.gov.tr) yer alan “Açık Kaynak Kodlu Yazılıma Geçiş Analiz Rehberi”ne uygun şekilde “AKKY Geçişi Analiz ve Yol Haritası Raporu” hazırlayarak 9 ay içinde Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’ne iletecek.
Bu raporlar çerçevesinde yürütülmesi gereken çalışmalar için ihtiyaç duyulan mali kaynakların ve iş gücünün tahsisine yönelik gerekli tedbirler alınacak. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, kamu kurumlarının bilgi teknolojisi altyapısına yönelik bütçe planlamalarında ve ödenek tahsislerinde söz konusu raporları dikkate alacak ve ödenek taleplerini öncelikle karşılamaya çalışacak.
Yazılım tedarikini içeren mal ve hizmet alımlarında, teknik ve ekonomik gerekçelerle uygun olmadığı durumlar haricinde, ticari lisanslı yazılımlar yerine açık kaynaklı muadilleri tercih edilecek. Bu kapsamdaki ödenek talepleri için Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na sunulacak proje teklif formlarında, ticari lisanslı yazılım alınması talep ediliyor ise neden açık kaynaklı muadillerinin tercih edilmediği teknik ve ekonomik gerekçeleri ile birlikte açıklanacak.
Gerçekleştirilecek tüm bu çalışmalarda, kurumlar arası koordinasyon görevi Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nde olacak. Rapor ve rehber, gerektiğinde güncellenerek resmi internet adresinde yayımlanmaya devam edecek.
Genelgeyle kamu kurumlarının açık kaynak kodlu yazılımlara geçişi sağlanarak önemli tasarruflar elde edilmesi, üretici bağımlılığının azaltılması ve siber güvenliğin güçlendirilmesi hedefleniyor. Bu genelge doğrultusunda hazırlanacak analiz raporları AKKY kullanılması yönünde yapılması gereken çalışmaların tespit edilmesini sağlayacak, açık kaynak dönüşüm projeleri için bir ön hazırlık olacak ve yeni alımlarda AKKY’nin tercih edilmesini sağlayacak.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi koordinasyonunda yürütülen projede TÜBİTAK ULAKBİM olarak “Açık Kaynak Kodlu Yazılıma Geçiş Analiz Rehberi”ni hazırlayarak önemli katkılar verdik. Bu çalışmalar kamuda açık kaynak kullanımının yaygınlaşması konusunda şüphesiz önemli bir milat olacak.
Ülkemizde kullanılan fakat başka ülkelerin ve firmaların kendi amaçlarına uygun olarak geliştirilmiş lisanslı yazılımlara alternatif üretebilmenin en önemli yollarından biri de Pardus işletim sistemini benimsemek ve yaygınlaşmasını hedeflemektir. Pardus ekibi olarak tecrübe ve birikimimizle, iş ortağı eko-sistem firmalarımızla, Lider Ahenk, Ahtapot, Engerek, Ulak Video Konferans gibi bütünleyici ürünlerimizle tüm kamu kuruluşları ve özel sektörle fikir alış verişi ve iş birliği yapmaktan her zaman olduğu gibi memnuniyet duyacağız.
İlgili Bağlantılar:
Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanımı Genelgesi
AKKY Geçişi Analiz ve Yol Haritası Raporu Şablonu ve Açık Kaynak Kodlu Yazlıma Geçiş Analiz Rehberi
İlginizi Çekebilir
Mustafa Akgül Özgür Yazılım 2024 Yaz Kampı Katılımcı Başvuruları Başladı!
Haberler
26 Tem '24Pardus Projesi, Gelecek İçin Teknoloji Temalı 6. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’nda İlgi Odağı Oldu!
Haberler
28 Şub '24MEB ve TÜBİTAK’tan Büyük İş Birliği
Haberler
15 Ara '23Pardus ile Tam Uyumlu CAD Programı BricsCAD
Haberler
5 Ara '23