3 dk okuma süresi
Image
15 Ara '23

MEB ve TÜBİTAK’tan Büyük İş Birliği

Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK, Pardus işletim sisteminin kullanımını artırmak için bir sözleşme imzaladı. Bu anlaşma, eğitimde kullanılan etkileşimli tahtaların ve bilgi teknolojileri sınıflarının büyük çoğunluğunda Pardus’un kullanılmasını hedefliyor.
Image
Paylaş

Kamuda açık kaynak kodlu yazılımların (AKKY) kullanımını yaygınlaştıracak sözleşme Milli Eğitim Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında imzalandı.

Milli Eğitim Bakanlığı eğitimde niteliği yükseltmek amacıyla çok yakın zamanda okullara kurulan etkileşimli tahta sayısını 650 bine çıkarmayı ve bilgi teknolojileri (BT) sınıflarındaki bilgisayarları büyük ölçüde yenilemeyi planlıyor. Bu kapsamda okullarda yerini alacak olan 650 bin etkileşimli tahtada ve yeni kurulacak olan bilgi teknolojileri sınıflarının tamamında Pardus işletim sisteminin kullanılması amacıyla MEB ve TÜBİTAK iş birliği ile sözleşme imzalandı. Sözleşme ile birlikte MEB ve TÜBİTAK arasında 2012 yılından bu yana devam eden iş birliği yeni bir boyuta taşındı. Açık kaynak kodlu, güvenli ve lisans maliyeti olmayan Pardus ve diğer yazılımlar bütün okullarımıza ulaşarak eğitimde yeni bir sayfa açacak. Gerçekleştirilecek ortak projelerle, kurumsal anlamda büyük ölçekli açık kaynak kodlu yazılım kullanımında ülkemiz dünyada ilk sıralara çıkacak.

Millî işletim sistemi PARDUS’un etkileşimli tahta ve BT sınıflarında yaygınlaştırılması projesi kapsamında gerçekleştirilen sözleşme imza töreni YEĞİTEK Genel Müdürlüğünün ev sahipliğinde YEĞİTEK Genel Müdürü Mustafa Canlı, TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü Mehmet Mirat Satoğlu, YEĞİTEK Daire Başkanları, Pardus Proje Yürütücüsü Cengiz Çelik ve proje ekiplerinin katılımı ile gerçekleşti.

YEĞİTEK Genel Müdürü Mustafa Canlı, “Öğretmenlerimizin sınıf içinde ihtiyaç duyduğu etkileşimli tahtalardaki mevcut uygulamaların yerlileştirilmesi, güncellenmesi ve desteğin bizim kurumlarımız tarafından verilmesi bizim için çok değerli. Bu vesileyle Sayın Bakanımız Yusuf Tekin’in tensipleriyle imzaladığımız bu sözleşmenin tüm eğitim camiamıza, bilişim sektörümüze, araştırma geliştirme kurumlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılımların (AKKY) kullanımını yaygınlaştırma çalışmalarımıza bu sürece yeni özellikler, kabiliyetler, performanslar ekleyerek devam edeceğimizi ifade etmek istiyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü Mehmet Mirat Satoğlu da yaptığı konuşmada, “Açık kaynak teknolojileri gençlerimiz için sadece bir ürün değil, artık bir hareket. Öğrencilerimizin erken yaşlarda bu teknolojiler ile tanışması büyük bir avantaj. Amacımız sadece bir işletim sistemi kurmak değil, eğitimi yaygınlaştırmak dolayısıyla bütün yan ürünleriyle, üretimiyle ve eğitim araçlarıyla bu hareket 650 bin etkileşimli tahtaya yayıldığında dünya için de bir örnek olacak.” ifadelerini kullandı.

Bugün Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda yer alan 190.000’in üzerinde etkileşimli tahtada Pardus işletim sistemi kullanılıyor. Okullarda Pardus kullanımını, sürekli güncellenen https://tahta.etap.org.tr/ adresinden takip edebilirsiniz.

Etiketler: