4 dk okuma süresi
Image
10 Ara '22

Yerli ve Milli İşletim Sistemi Pardus, AFAD ile Birlikte Gücüne Güç Katıyor!

TÜBİTAK ULAKBİM ve AFAD arasındaki iş birliği, Pardus işletim sisteminin geliştirilmesi ve AFAD’ın özel ihtiyaçlarının karşılanması için önemli bir adımı temsil ediyor. Bu iş birliğiyle, Pardus ekibinin çeşitli sorunların çözümü ve yeni özelliklerin geliştirilmesi konusundaki çabaları daha da resmileştirilmiş oldu.
Image
Paylaş

Pardus işletim sisteminin geliştiricisi TÜBİTAK ULAKBİM ile AFAD arasında önemli iş birliği

TÜBİTAK önemli iş birlikleri ile Cumhuriyetin 100’üncü yılına daha da güçlenerek giriyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Pardus işletim sisteminin geliştiricisi TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) arasında bakım ve uygulama geliştirme sözleşmesi imzalandı. TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü M. Mirat Satoğlu ve AFAD Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Mustafa Havan’nın imzaladığı sözleşme kapsamında tespit edilen ihtiyaçlar ve özel geliştirme talepleri karşılanacak.

Pardus ekibi ile çeşitli sorunların çözümü ve Kurumsal Pardus Yazılım Merkezi gibi konularda zaman zaman çalışmalar yapan AFAD Bilgi Sistemleri ve Haberleşme Dairesi Başkanı Nihan Karacameydan’ın koordinesindeki bilişim ekibi, bu sözleşme ile iş birliğini daha resmi ve kurumsal bir seviyeye çıkartmış oldu. Bu hizmet kapsamında geliştirilecek ek özelliklerin büyük kısmı kuruma özel olmayan, genel kullanıcı kitlesine hitap edecek yazılımlardan oluşmakta. Böylelikle AFAD, Pardus dünyasına dönüşüm ve sürdürülebilirlik konularında model bir kurum olmanın yanında, sağladığı kıymetli geri bildirim ve fikirlerle somut çıktıların alınmasına katkıda bulunmaya devam edecek.

AFAD; bu sözleşme kapsamında TÜBİTAK ULAKBİM ile iş birliğini daha resmi ve kurumsal bir seviyeye çıkartmış oldu. Bu hizmet kapsamında geliştirilecek ek özelliklerin büyük kısmı kuruma özel olmayan, genel kullanıcı kitlesine hitap edecek yazılımlardan oluşuyor.

Pardus, AFAD’ın 81 İl Müdürlüğü’nde kullanılıyor

2015 yılında “Yerli Bilişim ile Milli Değişim” vizyonuyla yerli ve açık kaynaklı teknolojiler ile bilişim alt yapısını dönüştürmeye başlayan AFAD, 2021 yılı içerisinde 81 İl Müdürlüğü’nde milli işletim sistemi Pardus’a dönüşüm sürecini tamamlamıştı.

AFAD, imzalanan bu sözleşme ile “Pardus Göç ve Dijital Dönüşüm Yolculuğu”na hız kesmeden devam ediyor.

Pardus kurumsal ihtiyaçları karşılamak üzere alt projeler üretiyor

Adını Anadolu parsından alan Pardus, Debian GNU/Linux temelli, özgür ve Açık Kaynak kodlu bir işletim sistemidir. İnternet üzerinden ücretsiz olarak indirilip, kuruluyor. Pardus’un, bireysel kullanımın yanı sıra kamu kurum ve kuruluşları ile KOBİ’lerde kolay yaygınlaştırılabilmesi için kurumsal ihtiyaçları karşılayan alt projeleri de dikkat çekiyor.

Ayrıca, TÜBİTAK ULAKBİM bünyesinde; ‘LiderAhenk’ Merkezi Yönetim Sistemi, ‘Engerek’ Kimlik Yönetim Sistemi, ‘Ahtapot’ Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi ve ‘ETAP’ Etkileşimli Tahta Arayüz Projesi’ geliştirilmeye devam ediyor.

Ülkemizin en önemli bilgi merkezi TÜBİTAK ULAKBİM

TÜBİTAK ULAKBİM , TÜBİTAK’a bağlı bir enstitü olarak 1996 yılında kuruldu. Türkiye’nin en önemli bilgi merkezi konumundaki TÜBİTAK ulakbim; Ülkemizin akademik ağ altyapısını işletiyor, TRUBA e-Altyapısı ile araştırmacıların bilimsel çalışmalarına katkıda bulunuyor; Ar-Ge faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde temel araç olan bilgi/belge hizmetlerini ulusal kapsamda sunuyor. Başta Pardus işletim sistemi olmak üzere açık kaynak yazılımları geliştirerek, yaygınlaşmaları için tanıtım ve eğitim faaliyetlerinde bulunan TÜBİTAK ULAKBİM; eğitim teknolojileri geliştirerek yeni bilgi teknolojileri de üretiyor.

[wpdiscuz_comments]