4 dk okuma süresi
Image
14 Eki '21

Pardus 21 Hata Yakalama ve Öneri Yarışmasında Öne Çıkanlar

Pardus 21 Hata Yakalama ve Öneri Yarışması’nda dereceye girenler Teknofest’te ödüllerini aldı. Yarışmaya katılanların genel başvuru durumu, Pardus’a katkıları ve önerilerin uygulanabilirliğiyle ilgili bir özet sunulmadı ancak yarışmanın Pardus kullanımının yaygınlaştırılması, Pardus 21’in tanıtımı ve Pardus ekosistemine katkı sağlanması gibi hedefleri doğrultusunda açık kaynak kodlu yazılımlara ilgi duyan herkesin katılımına açık olduğu belirtildi.
Image
Paylaş

TÜBİTAK ULAKBİM ve Pardus Projesi’nin de kurucu üyelerinden olduğu Türkiye Açık Kaynak Platformu ve Bilişim Vadisi işbirliğiyle gerçekleştirilen Pardus 21 Hata Yakalama ve Öneri Yarışması’nda dereceye girenler Teknofest’te ödüllerini aldı. Peki ya tüm başvurular nasıldı? Pardus’a katkıları oldu mu? Önerilerden uygulanması düşünülenler var mı? İşte yarışmamız kapsamında gelen taleplerle ilgili genel bir özet…

Pardus kullanımının yaygınlaştırılması, Pardus’un 21 Ağustos 2021’de yayımlanan en son sürümü Pardus 21’in tanıtımı, Pardus ekosisteminin güçlendirilmesine katkı sağlanması ve yeni sürüm Pardus 21 üzerinde hata yakalama ve öneri katkısı alınması hedefiyle gerçekleştirilen yarışma; açık kaynak kodlu yazılımlara ilgi duyan, Pardus 21’i merak eden ve Pardus’a katkı sağlamak isteyen tüm katılımcılara açık olarak gerçekleştirildi.

Katılımcılar yarışma dahilinde; Fonksiyonel hatalar/öneriler, Performans hataları/önerileri, Kullanılabilirlik hataları/önerileri, Güvenlik Zafiyetleri ile Yerelleştirme hata/önerileri kategorilerinde başvurularını gerçekleştirdikleri gibi gibi kendi farklı önerilerini de sundu.

Puanlamalarda hata bildirim/düzeltme taleplerinin belgelendirmesi; hatanın eksiksiz tanımı, ekran görüntüsü olarak sunumu, çözümü ya da çözüm önerisinin belirtilmiş olması fark yarattı. Yarışmacıların hata/öneri talep girişleri, hata ve/ya önerinin türüne, önem derecesine ve hata/öneriyle beraber çözümünün de iyi tanımlanmış olup olmadığına bakarak değerlendirildi. Yarışmacılar önerdikleri çözüm için gerekli yama’ yı geliştirmiş ise daha çok puan kazandı. Bunun yanı sıra raporlanan hata/öneri sayısı da yarışmacılara ek puan kazandırdı.

Rakamsal veriler

Tüm bu kriterlere göre incelenen toplam 187 talebin 46’sı uygulanabilir ve iyileştirme/geliştirme için uygun bulundu. Bu taleplerden 5 tanesi talebin bildirilmesinin ardından acil olarak giderildi. 22 talep sonraki sürümlerde değerlendirilmek üzere iyileştirme listelerimizde yerini aldı. Gelen taleplerden 9 tanesinin ise oldukça önemli olduğu belirlendi. Bunlara yönelik en uygun çözüm metodunun ne olacağına yönelik araştırma çalışmaları devam etmektedir. Tüm bunlara ek olarak gelen taleplerden Pardus dış uygulamalarına yönelik olan 10 taleple ilgili olarak uygulamalarının geliştiricileri bilgilendirilmiştir.

Değerlendirmelerimizde öne çıkan noktalar

Bir yazılımda her zaman çeşitli açıklar ya da iyileştirme ihtiyaçları olabilir. Önemli olan bu açıkların ne hızla giderildiği ve yazılımın bir önceki sürümünden bir sonraki sürümüne geçerken ki kararlılığının korunabilmesidir. Eğer bir işletim sisteminden söz ediyorsak bu durum çok daha büyük önem taşır.

Gerçekleştirmiş olduğumuz Teknofest 2021 Pardus Hata Yakalama ve Öneri Yarışması bizlere, doğru ve net biçimde tanımlanmış ve talep sistemimiz yada çağrı merkezimiz üzerinden bize iletilen hata ve iyileştirmelerin oldukça kısa zamanda giderilebildiğini gösterirken; kullanıcılarımızın iyileştirmelerle ile ilgili beklentilerini görmek adına da çok faydalı oldu. Örneğin; yarışma öncesinde iyileştirme listemizde yer almayan “fare imleç teması” birden çok iyileştirme talebi açıldığı için ihtiyacı fark etmemizi sağladı ve bu konu gelecek sürümlerde iyileştirilmek üzere listemizde yerini aldı.

Tüm katılımcılarımıza gösterdikleri ilgi ve katkıları için teşekkür ediyor; beğenilen etkinlik ve yarışmalarımızın artarak devam edeceğini bildirmekten memnuniyet duyuyoruz.

Etiketler: